Nokkonen

Nokkonen musta, maan alanen,
Kiakura, kaakura, kiven alanen,
Hyvin teit, ettäs poltit,
Mutt' pikemmins paranet.

-Nokkosen sanat. Kokemäki, Ahti. 1893. Suomen Kansan Vanhat Runot -tietokanta.

 

Nokkonen on ehdottomasti villiyrttien aatelia. Sen voisi ajatella olevan meidän luonnon monivitamiinipommi. Kasvi on monipuolinen yleisvahvistava villiyrtti, josta on tehty ruokaa ja lääkkeitä. Perinteisesti siitä on valmistettu myös kankaita, sillä nokkosen varressa on kestäviä kuituja. 

 

 

Sisäisessä käytössä nokkosesta voi hyödyntää lehdet, siemenet sekä juuren. Ulkoisesti lehdistä voi valmistaa myös oivia yrttihauteita. Nokkosvihdat ovat myös perinteinen käyttötapa ulkoisesti stimuloimaan energia -ja verenkiertoa.

Kaikkien nokkosen osien suhteen suositaan säilytys -ja käsittelytapana kuivatusta, mutta varsinkin siementen ja juurten jatkokäsittelyssä kannattaa harkita tinktuuran valmistamista kuivaamisen jälkeen. Tämä takaa esimerkiksi siementen herkkien erilaisten omega-rasvahappojen säilymisen (50 - 60% alkoholi). Ostettuna markkinoilta löytyy myös mainio pakastekuivattu versio nokkosenlehdistä. Kotona voi myös ryöpätä nopeasti lehdet ja pakastaa ne, sillä tämä vähentää kasvien mahdollisia nitraattipitoisuuksia. Kasvia kasvaa monesti ihmisen seuralaisena eli pellot, tunkiot, pihapiirit ja muutenkin lehtomaiset kasvupaikat. Nokkonen suosii myös kosteita kasvuympäristöjä.

Toki keruussa kannattaa huomioida paikan puhtaus, ja esimerkiksi tunkioiden lähistöiltä sitä ei kannata kerätä, sillä se kerää itseensä nitraattiyhdisteitä kovin ravinteikkaista maaperistä. Nitraattipitoisuus on myös matala aurinkoisten päivien jälkeen. Paras keruuaika lehdille on kevät ja aikainen kesä matalan nitraattipitoisuuden ja kasvin elinvoiman takia. Kasvia voi myös kerätä läpi kesän leikkaamalla latvan ja hyödyntämällä tuoreet versot.


Ravintosisältö

 

Nokkonen on todella monipuolinen ravintosisällöltään ja varsinkin sen kivennäisainepitoisuus on huikea. Nokkosen lehdestä löytyy esimerkiksi rautaa, piitä, kalsiumia sekä vitamiineista A-, K1- ja C-vitamiinit. Myös esimerkiksi flavonoideja ja lehtivihreää nämä meidän ihanat kaverit pitävät sisällään. Kuitupitoisuudeltaan lehti on myös oiva. Lisätietoja nokkosen ravintoainesisällöstä löytyy esimerkiksi Arktisten Aromien sivuilta ja Finelin sivustolta.

Kuivattujen nokkosten c-vitamiinipitoisuus laskee huomattavasti, joten esimerkiksi sen vuoksi suosittelen nuorten versojen hyödyntämistä keväällä ja alkukesästä osana keväistä elvyttävää ja puhdistavaa ruokavaliota talven jäljiltä. Esimerkiksi viherpirtelöihin hyödyntäminen on suositeltavaa.

Myös siementen säilömisessä 50 - 60% tinktuura on loistava vaihtoehto varsinkin monipuolisten rasvahappojen säilymiseen (nopea kuivatus, jonka jälkeen tinktuura 1:3 suhteella). Nokkosen siemenistä löytyy rasvahappojen lisäksi mm. kivennäisaineita, sinkkiä ja e-vitamiinia. Juurissa on myös paljon kivennäisaineita, steroleja, antioksidantteja (mm. kversetiini ja rutiini), erilaisia vitamiineja ja proteiineja. Siemenet ovat kaikista ravintotihein osa nokkosesta.

 

 

Käyttökohteet

 

Sitä voi suositella sisäiseen käyttöön kohtuudella miltei kaikille. Toki nokkosella (lehti) on alentava vaikutus verenpaineisiin ja verensokeriin, joten varovaisuus on myös valttia. Lehtitee esimerkiksi käyttäytyy diureettisesti. Allergioihin se toimii keväällä luonnollisena allergioita hillitsevänä rohdoksena sen anti-histamiinisen vaikutuksen myötä. Nokkonen on oiva myös niveltulehduksen hillitsemiseen, jolloin hyödynnetään nokkosvihtoja. Nykyään on huomattu, miten monien sairauksien taustalla piilee matala-asteinen tulehdus. Apu voi kuitenkin olla lähellä villiyrttien ja marjojen muodossa.

Ulkoisesti myös nokkosenlehtihuuhde (eli tee) kirkastaa hiuksia ja on hiuspohjaa elvyttävä. Siksi sitä on myös käytetty yhtenä hiusten kasvua tukevana yrttinä sekä rauhoittamaan rasvoittuvaa hiuspohjaa.

Siemenet ovat loistava lisä hermoston hyvinvointiin ja Suomessa niitä on suositeltu vanhuksille muistin tukena. Toki kohtuus on näissä hyvä, sillä nokkosensiemenillä on miehille ainakin huomattavia vaikutuksia libidoa lisäävänä rohdoksena. Siemenet antavat tukea lisämunuaisten ja munuaisten toimintaan ja ovat oiva keino esimerkiksi stressin hoidossa tai uupumuksessa. Nokkosen juuren on taas havaittu olevan loistava miehinen yrtti, sillä se estää eturauhasen liikakasvua ja tukee hyviä testosteronitasoja esimerkiksi sinkkipitoisuutensa takia.

 

 

 

 

 

Nokkosta on käytetty tukihoitona:

niveltulehdukseen, ekseemaan, kihtiin, anemiaan,  laajentuneeseen eturauhaseen, korkeaan verenpaineeseen, kolesteroliin, verensokereiden tasaamiseen, ruokahalun lisäämiseen, allergioihin, heinänuhaan, ummetukseen, virtsatieinfektiohin, munuaiskiviin, kaljuuntumiseen, kipeisiin lihaksiin, immuniteetin ja muistin tukena sekä painonmenetyksen hidastamiseen.


 

Ominaisuudet ja käyttökohteet

 

Lehti

Tulehdusten

hillintä

Nesteen

poisto

(diureettinen)

Puhdistava

Yleis-

vahvistava

Mieto laksatiivi

Antihista-

miininen

Antibaktee-

rinen

Siemen

Hormoni-

toiminnan tuki

Hermoston ja muistin tuki

Kosteuttava suolistolle

Energisoiva

 

 

 

Juuri

Nestekierron tasapainoitus

Nesteen

poisto

Eturauhasen

liikakasvun

ennalta-ehkäisy

Androgeeninen vaikutus

Yleis-vahvistava

Tulehdusten hillintä

 

 

Lehti: tulehduksia lievittävä, diureettinen, puhdistava (verta puhdistava suomalaisessa perinteessä), yleisvahvistava, mieto laksatiivi, antihistamiini, immuniteetin tuki, supistava, antibakteerinen

Siemen: hormonituotannon tukeminen (lisämunuainen), hermoston ja muistin tuki, iho (hevosilla käytetään turkin kiillon ja kunnon vahvistuksen), testosteronin tuotantoon, kosteuttava

Juuri: nestekiertoa tasapainottava, diureettinen, eturauhasen liikakasvun hillitseminen, antiandrogeeninen vaikutus (estää testosteronin muuntumista estrogeeneiksi)

Munuais -ja sydämen vajaatoiminnasta kärsivien ei kannattaisi käyttää nokkosta ravintona tai rohtona. Myös verenpaineisiin ja verensokereihin madaltavat vaikutukset kannattaa ottaa huomioon käytössä. Ulkoisesti nokkonen voi ärsyttää osaa ihmisiä enemmän kuin toisia (fysikaalinen nokkosihottuma).

 

Kiinalaisen lääketieteen näkökulma

 

Kiinalaisessa lääketieteessä nokkosta pidetään viilentävänä ja Yin-energioita vahvistavana (Yin Tonic) rohdosyrttinä, jonka vaikutus ulottuu laajalti koko kehon tärkeimpiin Elimiin pääsääntöisesti vahvistaen immuniteettiä, Munuaisia sekä Maksaa. Näin se sopii loistavasti kevään tullessa tukemaan nousevia Yangisia Puu-energioita ihmisissä. Vahva Yin-energia mahdollistaa Yang-energian. Kevät on laajentumisen, uuden, muutoksen ja luovuuden aikakautta. Uusi vaatii aina vanhasta luopumista, ja siihen nokkonen on hyvä puhdistavana yrttinä.

Keuhkoja vahvistavana se tukee ja vahvistaa luonnollisen immuniteetin toimintaa (Wei Qi) vähentäen tulehdusta (kuumuus) elimistössä, joka voi heijastua esimerkiksi yskösten vähentymiseen. Kiinalaisen lääketieteen mukaan tuore puristettu nokkosmehu tai uutettu lehti voi auttaa anemiaan (Verta rakentava), huonoon verenkiertoon sekä laajentuneen Haiman tukihoitona. Vaikka nokkonen voi tukea verenkiertoa, sillä on myös verenvuotoa estävä ominaisuus. Toki se sisältää K1-vitamiinia (veren hyytymistä edesauttava) sekä kumariinia (verta ohentava). Ruoansulatuksen tehostajana se on oiva tuki myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin erityisesti Crohnin tautiin (poistaa kuumuutta elimistöstä). Korkeiden antioksidanttisten ominaisuuksien, tulehdusta hillitsevyyden sekä verenkiertoa tukevan vaikutuksen takia se kokonaisuudessaan tukee myös Sydämen toimintaa.

Nokkosen siemenen sanotaan vahvistavan elimistöä, raviten Yang-energioita sekä vahvistaen Jingiä (niin Yin-Jing kuin Yang-Jing). Jingiä vahvistavan vaikutuksen takia sen voi ajatella tasapainottavan erilaisia Jing-energioita. Taolaisessa perinteessä esiintyy konsepti kolme aarretta, josta Jing ajatellaan eräänlaisena ”pohjareservinä”, josta kaikki kehon energiat lähtevät liikkeelle. Toisaalta on olemassa energiavirtauksiin liittyvä Qi ja Shen, joka ilmentää Sydämessä ja Veressä asuvaa tietoisuutta tai henkeä.


Kaiken kaikkiaan nokkosta voi myös pitää pitkän iän yrttinä eli ikääntymistä hidastuttavana sen yleisvahvistavuuden vuoksi. Melko monipuolinen terveyden tämä tuiki tavallinen villiyrtti.


Lähde: Mikael Ikivesi: https://kiinalainenlaaketiede.fi/teoria-ja-filosofia/viisi-elementtia/

 

 

Meridiaanit: Keuhkot, Maksa, Munuaiset

Tärkeimmät ominaisuudet: Vahvistaa Keuhkoja, Verta puhdistava, Limaa poistava, Verta rakentava, voimistaa Munuaisia, Vahvistaa Maksan Yin-energiaa, lopettaa verenvuodon, hoitaa ihoa, supistava, aineenvaihduntaa säätelevä

Lääkinnälliset käyttökohteet: Tukkoisat keuhkot, yskät, astma, puhdistaa verta ympäristömyrkyistä, turvotus, kuumat aallot (menopaussi), yöhikoilu, kuiva iho, säätelee kuukautisia, verenpurkaumat, voimakkaat kuukautiset, kestävyyttä voimistava, haavat, palovammat, maidon eritystä lisäävä, ihottumat

Lämpötila: Viilentävä

Maut: Karvas, Supistava

Lähteet:

https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/luonnonyrtit/nokkonen/

https://www.vogel.fi/rohtokasvit/nokkonen_urticadioica.php

https://www.treeofqi.com/2018/06/june-herbal-spotlight-nettle-leaf/

https://www.whiterabbitinstituteofhealing.com/herbs/nettle/

Mikael Ikivesi: https://kiinalainenlaaketiede.fi/teoria-ja-filosofia/viisi-elementtia/

VitaJing: https://www.youtube.com/watch?v=UBPnYrwLdnQ

https://www.youtube.com/watch?v=Xum3T3pBu8M

https://www.rawforestfoods.com/blog/nettle-root-and-womens-hormonal-health/

https://www.dragonherbs.com/the-three-treasures


Kommentit